Miben találunk nyírfacukrot?

nyírfacukor5.jpgA nyírfacukrot, ezt a természetes édesítőszert 1891-ben fedezték fel és a történelemben először a második világháborúban, a cukorhiány alatt kezdték el tömegesen használni. Az élelmiszergyártók 1960 óta forgalmaznak porított formában nyírfacukrot, ami nemcsak a fogszuvasodás ellen képes harcolni, hanem számos más előnye is van. Mivel a nyírfacukor előállítása egyre olcsóbb, így egyre több termékben megtaláljuk.

A nyírfacukor vagy xilit egy olyan természetes édesítőszer, ami megtalálható a bogyókban, a kukoricában, a nyírfában és más élelmiszerekben, valamint a szervezet az anyagcsere részeként naponta 15 grammot állít elő. A xilit egy fehér, kristályos formájú cukoralkohol, ami teáskanalanként mindössze 15 kalóriát tartalmaz. A Washington Egyetem 2000-ben megállapította, hogy a 3-6 éves korosztály 84%-ánál meg lehet előzni a fogszuvasodást, ha rendszeresen fogyasztanak xilitet.

Xilites termékek

Mivel a xilitnek kiváló fogszuvasodást megelőző tulajdonságai ismertek, ezért számos cukorkában és rágógumiban megtaláljuk. Európában és Ázsiában a kereskedelmi forgalomban megtalálható rágógumik felében találtak bizonyos mennyiségben xilitet. A xilit egyébként cukor formájában könnyen elérhető a bioboltokban. Néhány cég nyírfacukorral édesített sütőipari termékeket, így muffinokat, tortákat, pitéket, kekszeket is kínál, de egyre több dzsem, zselé, barbecue szósz, szirup készül nyírfacukorral.