A nyírfacukor lehetséges veszélyei a gyerekeknél 1.

nyirfa52.jpegA nyírfacukor egy cukormentes édesítőszer, ami egyre gyakrabban megtalálható a cukorkák, rágógumik és gyerekeknek szánt nyalánkságok között. Bár a nyírfacukornak számos potenciális egészségügyi előnye létezik, különösen hatékony például a fogszuvasodás megelőzésében, mégis ha belőle túl nagy mennyiség kerül az emésztőrendszerbe, az a kicsik számára komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha aggódunk a nyírfacukor fogyasztása miatt, ami a gyermekünk egészségét érinti, akkor érdemes egy gyerekorvos véleményét kikérni. 

Leírás

A nyírfacukor egy édes, cukorszerű anyag, ami jelen van a málnában, szilvában és eperben is, állítja az University of Pittsburgh Medical Center. A nyírfacukor ezenfelül megtalálható az egyes zöldségekben, a fák kérgeiben, a szalmában és a kukorica csutkájában. A nyírfacukor a xilóz egy formája, ami egy olyan vegyület, melyek gyakran használnak a szacharóz alternatívájaként, állítják az University of Michigan Health System kutatói. A nyírfacukor felhasználják a rágógumik és fogkrémek összetevőjeként is, antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően. 

A nyírfacukor a gyerekeknél

A nyírfacukorról úgy tűnik, hogy képes gátolni bizonyos baktériumok szaporodását, melyek fogszuvasodást, ínygyulladást, fülgyulladást okoznának, állítja az University of Pittsburgh Medical Center. A nyírfacukor ezenfelül hatékony édesítőszer, ami nem befolyásolja a vércukorszintet, mint más típusú cukrok, ezért gyakran találkozunk ezzel az anyaggal a diabetikus élelmiszerekben. Tovább úgy tűnik, hogy a nyírfacukor kevéssé befolyásolja az inzulinszintet is.