Nyírfacukor kukoricából vs. nyírfából

A nyírfacukor vásárlása előtt érdemes alaposan átnézni a xilit gyártására specializálódott ipart, mert így világossá válthat, hogy miért lehet olyan nagy a különbség a a különféle nyírfacukrok kiskereskedelmi ára között. Ma ugyanis már több tucat nyírfacukor márka, illetve több száz kereskedő terméke közül lehet választani. A vizsgálatok azt mutatják, hogy számos kereskedő hasonló márkát kínál. Van egy lista, amelyen a nagy márkák termékei szerepelnek, ezeket megvizsgálva pedig jelentős különbségeket vehetünk észre.

nyírfacukor7.jpg

Úgy tűnik, hogy alapvetően kétféle nyírfacukor van jelen a kereskedelmi forgalomban. Az egyik kategória a nyírfa rostjaiból készül xilit, a másik pedig az, ahol az alapanyag a kukoricacsutka. Tehát a nyírfacukor vagy a nyírfa kérgéből vagy a kukorica csutkájából kerül előállításra. Sokan azt állítják, hogy az előbbi több egészségügyi ellátásra alkalmas, illetve hatékonyabb is. Mi azonban megvizsgáltuk, hogy mindössze két fő különbség van a két nyírfacukor között: a környezeti tényezők, illetve az ár.

A xilán hemicellulóz kitermelése drága és technikás folyamat. Úgy tűnik, hogy a kukoricacsutkából azonban kevésbé költséges ezt előállítani, mint ha a nyírfakéregről lenne szó. Emiatt lehet az, hogy a kukoricacsutkából készült nyírfacukor némileg olcsóbb, mint a nyírfa kérgéből kivont xilit. Ráadásul úgy tűnik, hogy a kukoricacsutkából történő előállítás környezetbarátabb is, mint a nyírfakéregből történő kivonás.