Szorbit a cukorbetegeknek

szorbit.jpgA cukoralkoholokat, mint például a szorbitot vagy a nyírfacukrot, gyakran használják cukorpótlóként számos ételben. A nyírfacukor és a szorbit gyakran megtalálható a cukormentes élelmiszerekben, a szorbit körülbelül fele olyan édes, mint a hagyományos cukor, a nyírfacukor körülbelül ugyanolyan édes, de mind a két fajta kevesebb kalóriát tartalmaz adagonként. A cukorral ellentétben a nyírfacukor és a szorbit is könnyen metabolizálódik, és alig vagy egyáltalán nem igényelnek semmiféle inzulinválaszt, valamint nem okoznak drasztikus változásokat a vércukorszintben. 

Leírás

A Calorie Control Council szerint a szorbitot 1872-ben egy francia kémikus fedezte fel: a hegyi kőris magjaiból nyerte ki ezt a vegyületet. A szorbit ezenfelül számos gyümölcsben és bogyóban megtalálható. A kereskedelemben pedig a glükóz hidrogénezésével állítják elő. A szervezetben a glükóz egy természetes energiaforrás, amit szinte minden sejt felhasznál. Azonban azoknak, akik cukorbetegségben szenvednek, a glükózt nem tudják hatékonyan eltávolítani a vérből, ami megemelkedett vércukorszintet eredményez. A szorbit azonban kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a cukor, így segíthet az egészséges testsúly megtartásában, valamint javítja a glikémiás kontrollt is. 

Biztonság

A szorbitot általában biztonságosnak ismeri el a Food and Drug Administration és már nagy biztonsággal használják a feldolgozott élelmiszerekben közel 50 éve. A szorbit okozhat hasmenést, ha túl nagy dózisban fogyasztják: napi 50 gramm elfogyasztásának már lehet hashajtó hatása. Egyébként más komoly mellékhatás nem ismert.