Édesítőszerek a terhesség alatt 1.

cukor_terhesseg.jpgNagyon sok aggodalom van a terhesség alatti étrenddel és táplálkozással kapcsolatban. Az egyik ilyen aggály a mesterséges édesítőszerek és a terhesség között áll fenn. Lehet-e alkalmazni ezeket az édesítőszereket a terhesség alatt? Sok nő teljesen kivágja a cukrot a diétájából ez időre és olyan ételekre és italokra cseréli, amelyek mesterségesen édesítettek.

Nagyon sok kutatást végeztek már atekintetben, hogy a mesterséges édesítőszerek közül melyek biztonságosak. Persze ennek ellenére - mint minden más esetben - a legjobb, ha konzultálunk az orvosunkkal, hogy bizonyos mesterséges összetevőket lehet-e használni a terhesség alatt, illetve azt is az orvosunk tudja megmondani, hogy azok mennyire egészségesek a fejlődő magzatra nézve. 

Biztonsági szempontból: a mesterséges édesítőszerek és a terhesség

A tápértékkel rendelkező édesítőszerek (például az asztali cukor) sok esetben rengeteg üres kalóriát tartalmaznak. Ezek az adalékok hozzájárulnak a kalóriabevitel növekedéséhez, de azokban nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot találunk. Amikor ezeket mértékkel használjuk, akkor fogyasztásuk biztonságos lehet a terhesség alatt, ha vigyázunk arra, hogy az ne járuljon hozzá a felesleges súlygyarapodáshoz. Azonban azoknál a nőknél, akiknél valamilyen fajta szénhidrát intolerancia áll fenn (például terhességi diabetes vagy diabetes mellitus, esetleg inzulinrezisztencia) fontos, hogy korlátozzák a nutritív édesítőszerek használatát.