Nyírfacukor a kisbabáknak, illetve a kutyákra gyakorolt hatása

Az első hat hónapban a baba számára semmilyen más tápanyagra nincs szüksége, csak az anyatejre. Az anyatej fedezi a számára szükséges tápanyagokat, illetve azokat az anyagokat, amelyek biztosítják, hogy a csecsemő védve maradjon az emésztő- és légzőszervi megbetegedésektől, beleértve a kólikát, a szívproblémákat, a vese- és fülgyulladásokat, valamint a fogszuvasodást. Azt is fontos tudni, hogy a szoptatott babáknál sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki az élelmiszer-allergiák, mint a tápszerrel táplált társaiknál, állítja az AskDrSears.com. Mivel a szervezetünk biztosítja a babánk számára a fő táplálékot az első évben, éppen ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy kismamaként is egy egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást kövessünk.

baby_3173961b.jpg

Laktóz az anyatejben

Előfordulhat, hogy a kismama magas kalóriatartalmú, illetve zsíros táplálékokra vágyik a szoptatás hónapja alatt, de ha a szervezet nem képes az ezekben található egyszerű cukrokat feldolgozni, akkor elég nagy esélye van annak, hogy az anyatejben a laktóz is megjelenik. Minden 100 ml érett anyatej (ami a tejtermelés első három hetében termelődik) körülbelül 71 kalóriát biztosít a baba számára. Ebben szénhidrátok, fehérjék és zsírok vannak, a diétától függetlenül, állapítja meg a brit Egészségügyi Minisztérium jelentése.

Házikedvenceinek

Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi is az, ami mérgező a kutyák számára és miért éppen az? Egy olvasónk beszámolt arról, hogy a minap kedvezményes áru energiaitalt vett, amely alacsony kalóriatartalmát a nyírfacukornak köszönhette. Nos, este a konyhában volt, tett-vett, viszont figyelmetlenségéből kiöntötte a padlóra a nyírfacukros üdítőt, amit a kutyájuk azonnal fel is lefetyelt. Tíz perc sem telt belé, mire a kutya hevesen hányni kezdett, nem volt ereje felállni, erőtlen volt és gyenge. Azonnal orvoshoz vittük, miközben kigugliztuk, hogy a nyírfacukor mérgezően hat a kutyák számára. Elszörnyedtünk, hiszen a forrásaink egyértelműen állították, hogy a kutyáknál a nyírfacukor lenyelése után harminc perccel már toxicitás jelentkezik, mivel a xilit hirtelen nagyon hamar leviszi a kutyák vércukorszintjét. Ez pedig az alábbi tünetekben ölt testet:

- gyengeség

- hányás

- koordinálatlan mozgás

- rohamok

- súlyos esetben még kóma és a máj kóros működése is beállhat.

A kutyát ilyenkor azonnal orvoshoz kell szállítani és a dokinak el kell mondani, hogy az állat nyírfacukrot fogyasztott, mert csak így tudja megmenteni kedvencünket, ha pontosan tudja, hogy milyen kezelésbe kell részesítenie. Egyébiránt pedig nagyon fontos arra figyelni, hogy az állattól elzárva tartsuk a nyírfacukrot, mert tényleg az életébe kerülhet annak fogyasztása.