Fogas kérdések

A fogkrémeket az 1870-es években kezdték el tégelyekben árusítani és a ma is használt nyomható, műanyag borítást az 1890-es években találták fel. Azonban ezóta a fogkrémek összetevői nagymértékben megváltoztak, ahogy a tudomány is fejlődött. Jelenleg például csak a Colgate 16 típusú fogkrémet gyárt, amelyeknek egyenként saját egyedi összetevői vannak. Azt azonban fontos tudni, hogy a fogkrémben található aktív kémiai összetevők hatással vannak az emberi testre, ugyanakkor ezek közül a töltőanyagok, a színezékek, az illatanyagok, az ízanyagok és a hordozók inaktív részek, melyek sok esetben lehetnek károsak is. A részletes tudományos vizsgálatok még tovább bonyolítják a fogkrémek fajtáit a mai világban. De iyen vegyi anyagok is vannak általában jelen a fogkrémekben?

Fluorid

Az elfogyasztott cukor ösztönzi az orális baktériumok növekedését, amely baktériumok savakat termelnek. A savak lebontják a fogzománcot, így az pusztulni kezd. A flourid beépítése a fogkrémbe azután történt, miután felfedezték, hogy a dél-keleten élő amerikaiak rezisztensek voltak a burjánzó fogszuvasodásra az 1900-as években, amikor az járványszerűen pusztított. A kutatók megállapították, hogy ennek oka nem más, mint hogy ezekben a vizekben nagy mennyiségében található meg természetesen a flourid. A kutatók megállapították, hogy a flourid hatására a fogzománc kémiailag megkeményedik, ez pedig segít fenntartani a fogak természetes védelmét.

Minden nap olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek valamilyen módon cukrot tartalmaznak - ez igaz a különösen feldolgozott élelmiszerekre. Sajnos a baktériumok a szánkban jól megélnek, a cukorral pedig biztosítják a maguk számára, hogy növekedhessenek és szaporodhassanak. A baktériumok a cukor elfogyasztása után pedig savat termelnek melléktermékként, amely megtámadja a fogak kemény zománcát és üregeket képez azon.

A nyírfacukor egy olyan természetes édesítőszer, ami a legtöbb rostos növényben megtalálható. Gyakran használják a cukormentes rágógumiban, de természetesen megtalálható az olyan növényekben is, mint a szamóca és a szilva. A nyírfacukor már kapható fogkrémek, szájvíz, öblögető, cukorka és még orrspray formájában is. A nyírfacukor a szájüregen megakadályozza a baktériumok megtapadását a fogakon és megtartja a sav szintjét egy alacsony tartományban. A nyál a szánkban a nyírfacukor hatására semleges pH-értékű marad, így megakadályozza, hogy a baktériumok összetapadva plakkot képezzenek a fogak felületén. A legfontosabb pedig, hogy a nyírfacukrot nem képesek megemészteni ezek a baktériumok, amelyek így egy idő után elpusztulnak.

cukor.jpg

A nyírfacukorral kapcsolatban végzett kutatások kimutatták, hogy a nyírfacukor segít helyreállítani a sérült zománcot, miközben növeli a kalcium és a foszfát sók beépülését, vagyis lényegében sikeresen és hatékonyan erősíti meg a fogakat.

Azt már tudjuk, hogy a nyírfacukor képes a fogainkat is egészségesebbé tenni, most pedig itt az idő, hogy leszámoljunk néhány fogászati mítosszal.

A rossz fog tényleg örökölhető?

Ha a családunkban előfordul szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy ízületi gyulladás, akkor nagyon fontos, hogy fokozottan vigyázzunk a szájüregünk egészségére. Ma már tudjuk, hogy a szájban található baktériumok befolyásolják a többi testrész egészségét is, mivel azok a vérárammal máshová is eljutnak és elterjedhetnek az egész szervezetben. Persze ezek a beszélyes baktériumok nem örökölhetőek, de a családtagok közötti csókkal vagy egymás után való étkezéssel átvihetőek. Éppen ezért különösen fontos a nyírfacukor fogyasztása.

Védjük magunkat és a következő generációt a szájban található baktériumoktól és fogyasszunk rendszeresen nyírfacukrot. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha a szülő már a terhesség alatt fogyaszt nyírfacukrot, akkor nagy esély van rá, hogy gyermekénél megelőzhetővé válik a fogszuvasodás, mivel a kicsinél kisebb eséllyel fognak elszaporodni a baktériumok.

A fogszuvasodás és az ínybetegségek visszafordíthatóak?

Évek óta a fogorvosok úgy kezelnek egy szuvas fogak, hogy a lyukat kifúrják, majd az egy ezüst vagy fehér töméssel kitöltik. Az igazság az, hogy az üreg terjedését meg lehet állítani, sőt ideális körülmények között még vissza is lehet fordítani a károkat. A nyírfacukor rendszeres használatával le lehet állítani a fogszuvasodást okozó baktériumokat, így a fogászati üregek mérete is csökkenthető. A nyírfacukor segít visszaépíteni az ásványi anyagokat a sérült fogakba. A fogak természetesen újjáépülnek, tehát a kulcs a fertőzés megállításában rejlik. Sok esetben a fogak kitömése is elkerülhető.