Cukortípusok

Lehet, hogy a finomított fehér cukor helyett barna cukrot tettünk a kosárba, mert azt éreztük, hogy ez egészségesebb választás lehet az egész család számára. Sajnos azonban ha így gondolod, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak: a nyers vagy finomított fehér cukorhoz képest a barna cukor nagyjából ugyanolyan hatással bír, állítja az amerikai Egészségügyi Minisztérium. A barna cukor fő előnyei sajnos kimerülnek a megjelenésében, a benne található melasz ízében és abban, hogy némiképpen több ásványi anyagot tartalmaz.

Gyártási folyamat

A nyerscukor, ami barnának néz ki kevesebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mint a fehér vagy a barna cukor. Miután a gyártók eltávolították a cukornád nedvét, azt a levet felforralják és leszűrik. Egy centrifúga segítségével nyers cukorkristályokat állítanak elő, amit majd granulálnak, hogy a kristályok finomabbak legyenek, illetve eltávolítják a melaszt is. A barna cukor tehát lényegében finomított fehér cukor, illetve egy kis melasz. A barnacukornak a felszínén találjuk meg a melaszt, amelyet egészen könnyű lemosni.

xilit22.jpg

Kinézet

A nyers cukor durvább kristályokból áll össze, mint a finomított fehér vagy barna cukor, amelynek így organikusabb a megjelenése. Ez tehát esztétikailag talán elnyeri a tetszésünket, hiszen a természetesség látszatát kelti. Érdemes tudni, hogy egyes élelmiszerekben a barna cukor fokozza a késztermék színét, ami miatt sokan választják ezt a fajtát a fehércukorral szemben.

Természetes cukrok

A természetes cukrok olyan, a természetben is előforduló élelmiszerekben vannak jelen, mint például a gyümölcsök, míg a finomított cukor egy kristályos szerkezetű anyag, ami valamiféle finomítási folyamaton ment keresztül. Bár úgy tűni, mintha a természetes cukrok egészségesebbek lennének, de ez nem mindig van így. Fontos figyelemmel kísérni a cukorfogyasztást akkor is, ha az temrészetes forrásokból érkezik.

Az alapok

A cukrok olyan típusú szénhidrátok, amelyeknek minden egyes grammja 4 kalóriányi energiát kínál. A szénhidrátok üzemanyagot jelentenek a szervezet egyes folyamataiban, beleértve az agy és az idegrendszer működését. A szénhidrátok glükózzá bomlanak le, így befolyásolják a vércukorszintet a szervezetben. Az egyszerű szénhidrátok nagyon gyorsan lebomlanak, így hirtelen vércukorszint-emelkedést hoznak létre, ellentétben az összetett szénhidrátokkal, amelyeket hosszabb ideig tart a szervezetnek feldolgozni. A MedlinePlus kimondja, hogy az emberek a napi kalóriabevitelt általában 40-60%-ban fedezik szénhidrátból, ideális esetben ezek komplex szénhidrátok és természetes, összetett cukrok. A finomított cukorban ugyanis nagyon kevés a tápanyag, emiatt érdemes elkerülni azt.

Természetes cukor

A természetes cukrok forrásait egészségesebbnek tartják, mint a finomítottakat, mivel további tápanyagokat tartalmaznak - például a tejtermékekben nemcsak laktóz van, hanem kalcium is. Azonban a természetes cukrok sok esetben továbbra is hozzáadott cukorforrásnak számítanak - például a mézes tea vagy a juharszirupos palacsinta esetében - így fogyasztásukat szintén korlátozni kell.

A cukormentes élelmiszerek és italok nagy segítséget jelenthetnek, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, anélkül, hogy komolyabban megvonnánk magunktól bizonyos élelmiszereket. Ezekben a termékekben olyan édesítőszereket használnak, amik nem tartalmaznak 3 kalóriánál többet grammonként - a cukor ezzel szemben 40 kalóriát jelent grammonként. Egyes cukoralternatívák kevésbé emelik meg a vércukorszintet, ami fontos a cukorbetegek szempontjából.

Típusok

A cukorpótlók három kategóriába sorolhatóak: vannak szintetikus, természetes és kémiailag módosított édesítőszerek. A természetes étrendkiegészítők szabadon fogyaszthatóak, míg a többi esetében fontos bizonyos szervek minősítése. A legkevesebb mellékhatással a természetes termékek rendelkeznek.

Cukoralkoholok

A cukoralkoholok nem cukrok és nem alkoholok, de szerkezetükben mindkettőre némiképp hasonlítanak. Van bennük ugyan kalória, de jóval kevesebb, mint a hagyományos cukorban. Ezek közé tartozik az eritrit, az izomalt, a laktit, a maltit, a szorbit és a xilit (nyírfacukor). A nyírfacukrot leszámítva ezek körülbalül 30-90%-ban olyan édesek, mint a finomított cukor. A xilit ezzel szemben teljesen olyan édes, mint a hagyományos társa. Nagy előnye, hogy 100 grammonként csak 240 kalóriát jelent. Ezeket a cukorpótlókat egyébként a szervezet lassabban dolgozza fel, így nem emelik meg túlságosan a vércukorszintet.

Növényi édesítőszerek

Ezek kalória- és szénhidrátmentesek, viszont sok esetben okozhatnak mellékhatásokat. Pl. stevia, agave. Ezek is sokkal egészségesebbek, mint a szintetikus cukrok.