Xilit előnyei

A nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, ami kis koncentrációban még a gyümölcsökben és zöldségekben is jelen van. A nyírfacukrot cukoralkoholnak minősítik és különféle gyógyhatású készítményekben és higiéniai termékekben használják őket. A nyírfacukorral nagyszerűen lehet csökkenteni a kalóriabevitelt is, hiszen 33 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. A xilitet be lehet szerezni nagyon sokféle formában is.

A nyírfacukor egy sokkal jobb édesítő lehetőségként tekinthető, mint a hagyományos cukor, mivel alacsonyabb a kalóriatartalma, nincsenek mellékhatásai, illetve nem is rákkeltő. A nyírfacukrot a nyírfa kérgéből vagy a kukorica csutkájából állítják elő, így teljesen természetes anyagról van szó. A legjobb dolog a nyírfacukorban, hogy olyan íze van, mint a cukornak, viszont sokkal több egészségügyi előnnyel bír, mint a hagyományos társa.

nyírfacukor10.jpg

A nyírfacukor választásának előnyei

Édesítőként a nyírfacukor sok hasznot hoz az egyénnek. Néhányat ezek közül már jól ismerünk. Ott vannak például a fogászati előnyei:

Ellentétben más cukrokkal és poliolokkal, a nyírfacukor jóval "fogbarátabb" édesítőszer, ami alapvetően az összetételéből és szerkezetéből fakad. Mivel a nyírfacukor nem fermentáló, ezért ez nem segít a baktériumok szaporodásának és növekedésének, ennek eredményeképpen kevésbé káros a fogainknak. Kihasználva előnyeit, a nyírfacukor még a fogak remineralizációjában is segíthet, ugyanis képes visszaépíteni a fogzománc károsodásait is, ennek köszönhetően még jobban csökkenti a fogszuvasodás esélyét és biztosítja az egészséges fogakat is.

A rendszeres székletürítés, bármennyire is tabutéma, nagyon fontos az egészséges élethez. Nagyon aggasztó lehet, ha problémánk van a beleink kiürítésével. A lassú anyagcsere és a székrekedés a vastagbélben számos súlyos betegséghez is vezethet, még akár vastagbélrákhoz is. A nyírfacukor azonban, ez a kristályos, természetben előforduló anyag, képes az anyagcserét rendezni és rendszeressé tenni.

Normális esetben a szervezet 15 gramm xilitet is képes termelni minden nap. Ez az anyag megtalálható a gyümölcsökben, a zöldségekben, illetve az FDA is emberi fogyasztásra alkalmasnak, biztonságosnak ítélte meg. A nyírfacukor 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más szénhidrátok, éppen emiatt nem véletlen, hogy a fogorvosok, a gyerekorvosok és a hagyományos orvosok is előszeretettel ajánlják betegeiknek.

A nyírfacukor egy nagyon népszerű alternatívája a cukornak, ellentétben más édesítőszerekkel: ez az anyag ugyanis számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Bár éppen olyan édes, mint a hagyományos kristálycukor, mégis 40 %-kal kevesebb kalóriát jelent a szervezet számára. A nyírfacukor előnyös a cukorbetegeknek is, mivel csak igen lassan szívódik fel, ezért nem befolyásolja az inzulinszintet. Ráadásul a nyírfacukor ne károsítja a fogakat, segítségével megelőzhető a fogszuvasodás. Ezenfelül véd a fogakat károsító baktériumok elszaporodásával szemben. Sőt harcol azokkal a baktériumokkal szemben is, amelyek nazális, orális gyulladásokat és fertőzéseket, illetve amelyek fülgyulladásokat okoznak.