1. Néhány, amit meg kell fontolni

Nem lenne jó, ha az édesítőszereket finomított, fehérített, feldolgozott forrásokból szereznénk be a természetesek helyett. Nagyon sok olyan cukoralternatíva van, ami egészséges és számtalan formában fel lehet használni. Néhány természetes édesítőszer: stevia (növényi kivonat, nincs benne kalória), xilit (a gyümölcsökben is megtalálható cukoralkohol) és agave (kaktusz szerű növény, ami édes nektárt termel).

2. stevia

A stevia egy nullkalóriás növényi kivonat, amit évszázadok óta használnak a dél-amerikai országokban. A test nagyon lassan dolgozza fel a steviát, amely lehetővé teszi a szervezet vércukorszintjének fenntartását. A tanulmányok kimutatták, hogy a stevia 30-szor édesebb, mint a cukor és használata általában biztonságosnak mondható.

nyírfacukor1.jpg

3. xilit

A xilit egy olyan cukorhelyettesítő, aminek nagyon hasonlít az íze a finomított cukoréhoz azonban jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben fogyasztva enyhe hashajtó hatása van. Alacsony glikémiás hatása van a szervezetben és nem igényel inzulint az emésztéséhez.

4. Agave

Az agavéval bármilyen ételt vagy italt édesíthetünk. Ennek is nagyon alacsony a glikémiás hatása, így annak ellenére, hogy jóval édesebb, mint a cukor, a szervezet sokkal lassabban dolgozza fel. Nincs ismert mellékhatása, állaga olyan, mint a méznek.

5. Érvek e cukoralternatívák mellett

A stevia, xilit és az agave kevésbé feldolgozottak, mint a finomított cukor, így tápanyagaikat őrzik magukban, vagyis a szervezet számára értékes anyagokat kínálnak. Kevesebb kalóriát tartalmaznak és lassabban is metabolizálódnak a szervezetben.

A kókuszcukor a főzött és szárított növényi nedve a kókuszpálmának. Magasabb az ára, mint a hagyományos kristálycukornak, viszont ugyanazok a szénhidrátok vannak benne jelen, illetve nagyjából ugyanannyi kalóriát is tartalmaz. A kókuszcukornak azonban számos előnyei vannak, így lényegében a világ egészséges élelmiszerei közé sorolhatjuk, mivel értékes nyomelemek vannak benne, és kevésbé drámaian hat a vércukorszintre, mint más édesítőszerek.

Tápanyagtartalom

A kókuszcukor táplálkozási szempontból nem szuperélelmiszer, azonban több vitamint és ásványi anyagot kínál, mint a hagyományos fehér asztali cukor. A kókuszcukor nyomokban C-vitamint tartalmaz, ezenfelül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, vasat és rezet. A kókuszcukor ezenfelül kis mennyiségben különféle növényi tápanyagokkal is rendelkezik, polifenolokkal, flavonoidokkal, antocianidinekkel és antioxidánsokkal is. Ezenfelül egy B-vitamin is jelen van benne, az inozitol, amit gyakran használnak hangulatjavító céllal.

Környezetbarát is egyben

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete kijelentette, hogy a kókuszpálmából készített cukrok a legfenntarthatóbb élelmiszerek a világon, mivel a kókuszpálmák csak nagyon kis mennyiségű viet és tápanyagot igényelnek, különösen látszik ez akkor, ha a cukornáddal hasonlítjuk össze. A kókuszcukor ráadásul nem tartalmaz mesterséges összetevőket és kémiailag sincsen módosítva, nem GMO tehát.