Cukordolgok

Egy átlagos európai körülbelül 25 kilogramm cukrot eszik meg évente, írja David DiSalvo a Forbes.com-on publikált cikkében. "Hogy ez az összes kijöjjön, az azt jelenti, hogy naponta 27,5 teáskanál cukrot fogyasztunk el átlagosan, ami 440 kalóriát jelent". Mindez azt eredményezi, hogy a cukorfogyasztással kevesebb teret hagyunk az egészséges élelmiszereknek, például az olyan egész élelmiszereknek, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák. A cukort túlterhelés miatt előfordulhat, hogy nem érezzük túl jól magunkat. A negatív hatások azonnal jelentkezhetnek, de hosszú távon is problémákat tapasztalhatunk.

xilit18.jpeg

Feldolgozási problémák

Dr. Robert Lustig, gyermekgyógyász szakorvos már korábban felhívta a cukor toxikus hatására a figyelmet, ami számos problémát tud okozni a szervezetben. Ha az elfogyasztott finomított cukor fruktóz és glükóz kombinációjából áll össze, akkor a májnak keményebben kell dolgoznia, mint a keményítőt vagy glükózt fogyasztanánk önmagában. A folyékony halmazállapotú cukrot is nehezebben dolgozza fel a szervezet, mint a szilárd ételeket, különösen ha olyan természetes élelmiszerekről van szó, mint a gyümölcs. Ha a szervezetünk túlterhelődik a nagy dózisú cukorfogyasztás miatt, akkor a májban túl sok kalória és zsír halmozódik fel. Idővel ez az állapot inzulinrezisztenciához vezet, amely során a szervezet nem képes megfelelően elégetni a kalóriákat és túl nagy arányban tárolja a zsírokat, ami súlygyarapodáshoz, esetleg 2-es típusú cukorbetegséghez és rákhoz vezethet. Ha túl nagy testsúlyt halmozunk fel, akkor a cukor okozta állandó gyulladás miatt minden bizonnyal rosszul érezhetjük magunkat.

A cukormentes élelmiszerek igen hasznosak lehetnek a cukorbetegségben szenvedő személyeknek, illetve a diétázóknak is. Sok esetben ezek az élelmiszerek kiváló alternatívákat jelentenek a hagyományos cukrozott élelmiszerekkel szemben, amelyek fogyasztását korlátozni kell vagy teljesen ki kell iktatni az étrendből egy cukorbetegség során. A Joslin Diabetes Center honlapján az áll, hogy a cukorbetegség nem a cukorfogyasztás megszüntetésén alapszik, hanem a vércukorszint irányításán. Ezen okot miatt a legjobb, ha természetes cukormentes élelmiszereket részesítünk előnybe, amelyek támogatják a jó közérzetet és segítenek a vércukorszint szabályozásában is.

Nem keményítőtartalmú zöldségek

Az olyan keményítőt nem tartalmazó zöldségek, mint a spenót, a brokkoli, a karfiol, a gomba, a paprika, az uborka, a zeller természetes élelmiszerek, így nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ráadásul szénhidráttartalmuk is alacsonyabb, mint a keményítőtartalmú zöldségeknek, például a kukoricának és a burgonyának. Ezenfelül ezek a zöldségek hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint rostot és vizet tartalmaznak, amelyek mindegyike hatékonyan támogatja az egészséges vércukoregyensúlyt és javítja az általános fizikai közérzetet. Az American Diabetes Association honlapján az szerepel, hogy ez az egyetlen élelmiszercsoport, amelyet a cukorbetegség során is szabadon lehet fogyasztani mindenféle megkötés vagy korlátozás nélkül. A nem keményítőtartalmú zöldségeket érdemes olyan gyakran fogyasztani, hogy csak lehetséges, hogy legjobban kihasználhassuk előnyeiket.