Év végi összefoglaló

Hogyan lehetséges, hogy valami, ami ennyire egészséges, a mai világban ennyire kevéssé ismert? A finnek már a második világháború óta használják a nyírfacukrot, amikor cukorhiány lépett fel, azonban a többi országban csak az utóbbi években vált ennyire elterjedtté. Később a finnországi fogorvosok felismerték, hogy a nyírfacukor használata során a fogak egészsége jelentősen javult.

A nyírfacukor kalóriatartalma harmad akkora, mint az ugyanakkora mennyiségű kristálycukoré. Ez nem segíti elő a fogszuvasodást, illetve az ínybetegségeket okozó baktériumok növekedését, illetve a rossz leheletet is hatékonyan kezeli. Nem szükséges inzulin a metabolizációjához, ezért a nyírfacukor a cukorbetegek számára is különös fontossággal bír.

nyírfacukor9_2.jpg

Már az indiánok és más bennszülött törzsek is ismerték a nyírfa antibakteriális tulajdonságait, rostjait sokszor felhasználták a fogak tisztítására és csörgőket is készítettek belőlük a csecsemők fogzásának segítéséhez. Az európaiak a második világháború óta használják ipari mennyiségben a nyírfacukrot sütéshez, főzéshez és az italok édesítőszereként. Már az 1950-es években bebizonyították, hogy a nyírfacukor képes megakadályozni a gyermekek esetében a fülgyulladást.

A finomított cukor nyírfacukorra való cseréje hozzájárul az egészséges étrend és életmód kialakításában. Az élelmiszer összetevők felülvizsgálatával úgy tűnik, hogy túl sok finomított cukrot viszünk be a szervezetünkbe, ami igen káros lehet az egészségre. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a cukrokat xilittel helyettesítsük, ami egy jó módja annak, hogy egészségesebb táplálkozási szokásokat vegyünk fel.

A xilitet német és francia tudósok fedezték fel a 19. század végén. A második világháborúban a nyírfacukrot a cukorhiány leküzdése érdekében használták, ugyani felfedezték, hogy a nyírfának a rostjai igen intenzív módon édesek. Mivel akkoriban még bonyolult folyamat lett volna ezekből a rostokból édesítőszert előállítani, áradásul igen drága is lett volna, így a nyírfacukor egy időre feledésbe merült.

A xilit egy olyan ötszénatomos cukor, ami természetes módon megtalálható a fák rostjaiban, a gyümölcsökben és a zöldségekben. Ma a xilitet a kukorica szárából vonják ki, de ez az anyag jelen van a gombában, a málnában, a szilvában és más növényekben. Az íze olyan, mint a cukornak, de 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz és nincs benne szénhidrát.

A nyírfacukor megakadályozza a szervezetben a kártékony baktériumok növekedését, így segítségével a fogszuvasodás, a fertőzések és az influenza is megelőzhető. Tudományosan bizonyított, hogy a fülgyulladások is elkerülhetőek a xilites rágógumi használatával. A xilit vizes oldatában az orrjáratok is baktériummentesen tarthatók.

A nyírfacukor története

1800-as évek: az őslakos amerikaiak a nyírfához nyúlnak a szájhigiénia fenntartása érdekében.

1900. Megállapítják, hogy a nyírfacukor jól használható a cukorbetegség esetében a cukor helyettesítésére.

1940. A nyírfacukrot el kezdik asztali cukorként is használni egész Európában.

1950. Az orvosok észreveszik, hogy azok a gyerekek, akik nyírfacukrot ettek, kisebb eséllyel kapnak fülgyulladást.

1963. Az FDA jóváhagyja a nyírfacukrot különleges táplálkozási célokra.

1960-70. A kutatások feltárják a nyírfacukor csodálatos előnyeit.

2001. A NIH szimpóziumon bemutatják a nyírfacukorral kapcsolatos kutatási eredményeket.

2001. Amerikai katonákat toboroznak egy nyírfacukros fogászati megelőző programban.

2008. Az Arizonai Dentálhigénikusok Szövetsége elfogadja a nyírfacukrot mint a fogászati üregek megelőzőjét.

2008. Több orvosi szövetség támogatja a nyírfacukor használatát mind a megelőzésben, mind a kezelésben.