Édesítőszerekről kendőzetlenül: a xilit

2017.dec.27.
Írta: flamandb Szólj hozzá!

Év végi összefoglaló

Hogyan lehetséges, hogy valami, ami ennyire egészséges, a mai világban ennyire kevéssé ismert? A finnek már a második világháború óta használják a nyírfacukrot, amikor cukorhiány lépett fel, azonban a többi országban csak az utóbbi években vált ennyire elterjedtté. Később a finnországi fogorvosok felismerték, hogy a nyírfacukor használata során a fogak egészsége jelentősen javult.

A nyírfacukor kalóriatartalma harmad akkora, mint az ugyanakkora mennyiségű kristálycukoré. Ez nem segíti elő a fogszuvasodást, illetve az ínybetegségeket okozó baktériumok növekedését, illetve a rossz leheletet is hatékonyan kezeli. Nem szükséges inzulin a metabolizációjához, ezért a nyírfacukor a cukorbetegek számára is különös fontossággal bír.

nyírfacukor9_2.jpg

Már az indiánok és más bennszülött törzsek is ismerték a nyírfa antibakteriális tulajdonságait, rostjait sokszor felhasználták a fogak tisztítására és csörgőket is készítettek belőlük a csecsemők fogzásának segítéséhez. Az európaiak a második világháború óta használják ipari mennyiségben a nyírfacukrot sütéshez, főzéshez és az italok édesítőszereként. Már az 1950-es években bebizonyították, hogy a nyírfacukor képes megakadályozni a gyermekek esetében a fülgyulladást.

A finomított cukor nyírfacukorra való cseréje hozzájárul az egészséges étrend és életmód kialakításában. Az élelmiszer összetevők felülvizsgálatával úgy tűnik, hogy túl sok finomított cukrot viszünk be a szervezetünkbe, ami igen káros lehet az egészségre. Éppen ezért fontos, hogy ezeket a cukrokat xilittel helyettesítsük, ami egy jó módja annak, hogy egészségesebb táplálkozási szokásokat vegyünk fel.

A xilitet német és francia tudósok fedezték fel a 19. század végén. A második világháborúban a nyírfacukrot a cukorhiány leküzdése érdekében használták, ugyani felfedezték, hogy a nyírfának a rostjai igen intenzív módon édesek. Mivel akkoriban még bonyolult folyamat lett volna ezekből a rostokból édesítőszert előállítani, áradásul igen drága is lett volna, így a nyírfacukor egy időre feledésbe merült.

A xilit egy olyan ötszénatomos cukor, ami természetes módon megtalálható a fák rostjaiban, a gyümölcsökben és a zöldségekben. Ma a xilitet a kukorica szárából vonják ki, de ez az anyag jelen van a gombában, a málnában, a szilvában és más növényekben. Az íze olyan, mint a cukornak, de 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz és nincs benne szénhidrát.

A nyírfacukor megakadályozza a szervezetben a kártékony baktériumok növekedését, így segítségével a fogszuvasodás, a fertőzések és az influenza is megelőzhető. Tudományosan bizonyított, hogy a fülgyulladások is elkerülhetőek a xilites rágógumi használatával. A xilit vizes oldatában az orrjáratok is baktériummentesen tarthatók.

A nyírfacukor története

1800-as évek: az őslakos amerikaiak a nyírfához nyúlnak a szájhigiénia fenntartása érdekében.

1900. Megállapítják, hogy a nyírfacukor jól használható a cukorbetegség esetében a cukor helyettesítésére.

1940. A nyírfacukrot el kezdik asztali cukorként is használni egész Európában.

1950. Az orvosok észreveszik, hogy azok a gyerekek, akik nyírfacukrot ettek, kisebb eséllyel kapnak fülgyulladást.

1963. Az FDA jóváhagyja a nyírfacukrot különleges táplálkozási célokra.

1960-70. A kutatások feltárják a nyírfacukor csodálatos előnyeit.

2001. A NIH szimpóziumon bemutatják a nyírfacukorral kapcsolatos kutatási eredményeket.

2001. Amerikai katonákat toboroznak egy nyírfacukros fogászati megelőző programban.

2008. Az Arizonai Dentálhigénikusok Szövetsége elfogadja a nyírfacukrot mint a fogászati üregek megelőzőjét.

2008. Több orvosi szövetség támogatja a nyírfacukor használatát mind a megelőzésben, mind a kezelésben.

Cukordolgok

Egy átlagos európai körülbelül 25 kilogramm cukrot eszik meg évente, írja David DiSalvo a Forbes.com-on publikált cikkében. "Hogy ez az összes kijöjjön, az azt jelenti, hogy naponta 27,5 teáskanál cukrot fogyasztunk el átlagosan, ami 440 kalóriát jelent". Mindez azt eredményezi, hogy a cukorfogyasztással kevesebb teret hagyunk az egészséges élelmiszereknek, például az olyan egész élelmiszereknek, mint a zöldségek, a gyümölcsök, a fehérjék és a teljes kiőrlésű gabonák. A cukort túlterhelés miatt előfordulhat, hogy nem érezzük túl jól magunkat. A negatív hatások azonnal jelentkezhetnek, de hosszú távon is problémákat tapasztalhatunk.

xilit18.jpeg

Feldolgozási problémák

Dr. Robert Lustig, gyermekgyógyász szakorvos már korábban felhívta a cukor toxikus hatására a figyelmet, ami számos problémát tud okozni a szervezetben. Ha az elfogyasztott finomított cukor fruktóz és glükóz kombinációjából áll össze, akkor a májnak keményebben kell dolgoznia, mint a keményítőt vagy glükózt fogyasztanánk önmagában. A folyékony halmazállapotú cukrot is nehezebben dolgozza fel a szervezet, mint a szilárd ételeket, különösen ha olyan természetes élelmiszerekről van szó, mint a gyümölcs. Ha a szervezetünk túlterhelődik a nagy dózisú cukorfogyasztás miatt, akkor a májban túl sok kalória és zsír halmozódik fel. Idővel ez az állapot inzulinrezisztenciához vezet, amely során a szervezet nem képes megfelelően elégetni a kalóriákat és túl nagy arányban tárolja a zsírokat, ami súlygyarapodáshoz, esetleg 2-es típusú cukorbetegséghez és rákhoz vezethet. Ha túl nagy testsúlyt halmozunk fel, akkor a cukor okozta állandó gyulladás miatt minden bizonnyal rosszul érezhetjük magunkat.

A cukormentes élelmiszerek igen hasznosak lehetnek a cukorbetegségben szenvedő személyeknek, illetve a diétázóknak is. Sok esetben ezek az élelmiszerek kiváló alternatívákat jelentenek a hagyományos cukrozott élelmiszerekkel szemben, amelyek fogyasztását korlátozni kell vagy teljesen ki kell iktatni az étrendből egy cukorbetegség során. A Joslin Diabetes Center honlapján az áll, hogy a cukorbetegség nem a cukorfogyasztás megszüntetésén alapszik, hanem a vércukorszint irányításán. Ezen okot miatt a legjobb, ha természetes cukormentes élelmiszereket részesítünk előnybe, amelyek támogatják a jó közérzetet és segítenek a vércukorszint szabályozásában is.

Nem keményítőtartalmú zöldségek

Az olyan keményítőt nem tartalmazó zöldségek, mint a spenót, a brokkoli, a karfiol, a gomba, a paprika, az uborka, a zeller természetes élelmiszerek, így nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ráadásul szénhidráttartalmuk is alacsonyabb, mint a keményítőtartalmú zöldségeknek, például a kukoricának és a burgonyának. Ezenfelül ezek a zöldségek hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint rostot és vizet tartalmaznak, amelyek mindegyike hatékonyan támogatja az egészséges vércukoregyensúlyt és javítja az általános fizikai közérzetet. Az American Diabetes Association honlapján az szerepel, hogy ez az egyetlen élelmiszercsoport, amelyet a cukorbetegség során is szabadon lehet fogyasztani mindenféle megkötés vagy korlátozás nélkül. A nem keményítőtartalmú zöldségeket érdemes olyan gyakran fogyasztani, hogy csak lehetséges, hogy legjobban kihasználhassuk előnyeiket.

 

1. Néhány, amit meg kell fontolni

Nem lenne jó, ha az édesítőszereket finomított, fehérített, feldolgozott forrásokból szereznénk be a természetesek helyett. Nagyon sok olyan cukoralternatíva van, ami egészséges és számtalan formában fel lehet használni. Néhány természetes édesítőszer: stevia (növényi kivonat, nincs benne kalória), xilit (a gyümölcsökben is megtalálható cukoralkohol) és agave (kaktusz szerű növény, ami édes nektárt termel).

2. stevia

A stevia egy nullkalóriás növényi kivonat, amit évszázadok óta használnak a dél-amerikai országokban. A test nagyon lassan dolgozza fel a steviát, amely lehetővé teszi a szervezet vércukorszintjének fenntartását. A tanulmányok kimutatták, hogy a stevia 30-szor édesebb, mint a cukor és használata általában biztonságosnak mondható.

nyírfacukor1.jpg

3. xilit

A xilit egy olyan cukorhelyettesítő, aminek nagyon hasonlít az íze a finomított cukoréhoz azonban jóval kevesebb kalóriát tartalmaz. Nagy mennyiségben fogyasztva enyhe hashajtó hatása van. Alacsony glikémiás hatása van a szervezetben és nem igényel inzulint az emésztéséhez.

4. Agave

Az agavéval bármilyen ételt vagy italt édesíthetünk. Ennek is nagyon alacsony a glikémiás hatása, így annak ellenére, hogy jóval édesebb, mint a cukor, a szervezet sokkal lassabban dolgozza fel. Nincs ismert mellékhatása, állaga olyan, mint a méznek.

5. Érvek e cukoralternatívák mellett

A stevia, xilit és az agave kevésbé feldolgozottak, mint a finomított cukor, így tápanyagaikat őrzik magukban, vagyis a szervezet számára értékes anyagokat kínálnak. Kevesebb kalóriát tartalmaznak és lassabban is metabolizálódnak a szervezetben.

A kókuszcukor a főzött és szárított növényi nedve a kókuszpálmának. Magasabb az ára, mint a hagyományos kristálycukornak, viszont ugyanazok a szénhidrátok vannak benne jelen, illetve nagyjából ugyanannyi kalóriát is tartalmaz. A kókuszcukornak azonban számos előnyei vannak, így lényegében a világ egészséges élelmiszerei közé sorolhatjuk, mivel értékes nyomelemek vannak benne, és kevésbé drámaian hat a vércukorszintre, mint más édesítőszerek.

Tápanyagtartalom

A kókuszcukor táplálkozási szempontból nem szuperélelmiszer, azonban több vitamint és ásványi anyagot kínál, mint a hagyományos fehér asztali cukor. A kókuszcukor nyomokban C-vitamint tartalmaz, ezenfelül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, vasat és rezet. A kókuszcukor ezenfelül kis mennyiségben különféle növényi tápanyagokkal is rendelkezik, polifenolokkal, flavonoidokkal, antocianidinekkel és antioxidánsokkal is. Ezenfelül egy B-vitamin is jelen van benne, az inozitol, amit gyakran használnak hangulatjavító céllal.

Környezetbarát is egyben

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete kijelentette, hogy a kókuszpálmából készített cukrok a legfenntarthatóbb élelmiszerek a világon, mivel a kókuszpálmák csak nagyon kis mennyiségű viet és tápanyagot igényelnek, különösen látszik ez akkor, ha a cukornáddal hasonlítjuk össze. A kókuszcukor ráadásul nem tartalmaz mesterséges összetevőket és kémiailag sincsen módosítva, nem GMO tehát.

Xilit előnyei

A nyírfacukor teljesen természetes édesítőszer, ami kis koncentrációban még a gyümölcsökben és zöldségekben is jelen van. A nyírfacukrot cukoralkoholnak minősítik és különféle gyógyhatású készítményekben és higiéniai termékekben használják őket. A nyírfacukorral nagyszerűen lehet csökkenteni a kalóriabevitelt is, hiszen 33 %-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a hagyományos cukor. A xilitet be lehet szerezni nagyon sokféle formában is.

A nyírfacukor egy sokkal jobb édesítő lehetőségként tekinthető, mint a hagyományos cukor, mivel alacsonyabb a kalóriatartalma, nincsenek mellékhatásai, illetve nem is rákkeltő. A nyírfacukrot a nyírfa kérgéből vagy a kukorica csutkájából állítják elő, így teljesen természetes anyagról van szó. A legjobb dolog a nyírfacukorban, hogy olyan íze van, mint a cukornak, viszont sokkal több egészségügyi előnnyel bír, mint a hagyományos társa.

nyírfacukor10.jpg

A nyírfacukor választásának előnyei

Édesítőként a nyírfacukor sok hasznot hoz az egyénnek. Néhányat ezek közül már jól ismerünk. Ott vannak például a fogászati előnyei:

Ellentétben más cukrokkal és poliolokkal, a nyírfacukor jóval "fogbarátabb" édesítőszer, ami alapvetően az összetételéből és szerkezetéből fakad. Mivel a nyírfacukor nem fermentáló, ezért ez nem segít a baktériumok szaporodásának és növekedésének, ennek eredményeképpen kevésbé káros a fogainknak. Kihasználva előnyeit, a nyírfacukor még a fogak remineralizációjában is segíthet, ugyanis képes visszaépíteni a fogzománc károsodásait is, ennek köszönhetően még jobban csökkenti a fogszuvasodás esélyét és biztosítja az egészséges fogakat is.

A rendszeres székletürítés, bármennyire is tabutéma, nagyon fontos az egészséges élethez. Nagyon aggasztó lehet, ha problémánk van a beleink kiürítésével. A lassú anyagcsere és a székrekedés a vastagbélben számos súlyos betegséghez is vezethet, még akár vastagbélrákhoz is. A nyírfacukor azonban, ez a kristályos, természetben előforduló anyag, képes az anyagcserét rendezni és rendszeressé tenni.

Normális esetben a szervezet 15 gramm xilitet is képes termelni minden nap. Ez az anyag megtalálható a gyümölcsökben, a zöldségekben, illetve az FDA is emberi fogyasztásra alkalmasnak, biztonságosnak ítélte meg. A nyírfacukor 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint más szénhidrátok, éppen emiatt nem véletlen, hogy a fogorvosok, a gyerekorvosok és a hagyományos orvosok is előszeretettel ajánlják betegeiknek.

A nyírfacukor egy nagyon népszerű alternatívája a cukornak, ellentétben más édesítőszerekkel: ez az anyag ugyanis számos egészségügyi ellátásra alkalmas. Bár éppen olyan édes, mint a hagyományos kristálycukor, mégis 40 %-kal kevesebb kalóriát jelent a szervezet számára. A nyírfacukor előnyös a cukorbetegeknek is, mivel csak igen lassan szívódik fel, ezért nem befolyásolja az inzulinszintet. Ráadásul a nyírfacukor ne károsítja a fogakat, segítségével megelőzhető a fogszuvasodás. Ezenfelül véd a fogakat károsító baktériumok elszaporodásával szemben. Sőt harcol azokkal a baktériumokkal szemben is, amelyek nazális, orális gyulladásokat és fertőzéseket, illetve amelyek fülgyulladásokat okoznak.

Cukortípusok

Lehet, hogy a finomított fehér cukor helyett barna cukrot tettünk a kosárba, mert azt éreztük, hogy ez egészségesebb választás lehet az egész család számára. Sajnos azonban ha így gondolod, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak: a nyers vagy finomított fehér cukorhoz képest a barna cukor nagyjából ugyanolyan hatással bír, állítja az amerikai Egészségügyi Minisztérium. A barna cukor fő előnyei sajnos kimerülnek a megjelenésében, a benne található melasz ízében és abban, hogy némiképpen több ásványi anyagot tartalmaz.

Gyártási folyamat

A nyerscukor, ami barnának néz ki kevesebb feldolgozási folyamaton megy keresztül, mint a fehér vagy a barna cukor. Miután a gyártók eltávolították a cukornád nedvét, azt a levet felforralják és leszűrik. Egy centrifúga segítségével nyers cukorkristályokat állítanak elő, amit majd granulálnak, hogy a kristályok finomabbak legyenek, illetve eltávolítják a melaszt is. A barna cukor tehát lényegében finomított fehér cukor, illetve egy kis melasz. A barnacukornak a felszínén találjuk meg a melaszt, amelyet egészen könnyű lemosni.

xilit22.jpg

Kinézet

A nyers cukor durvább kristályokból áll össze, mint a finomított fehér vagy barna cukor, amelynek így organikusabb a megjelenése. Ez tehát esztétikailag talán elnyeri a tetszésünket, hiszen a természetesség látszatát kelti. Érdemes tudni, hogy egyes élelmiszerekben a barna cukor fokozza a késztermék színét, ami miatt sokan választják ezt a fajtát a fehércukorral szemben.

Természetes cukrok

A természetes cukrok olyan, a természetben is előforduló élelmiszerekben vannak jelen, mint például a gyümölcsök, míg a finomított cukor egy kristályos szerkezetű anyag, ami valamiféle finomítási folyamaton ment keresztül. Bár úgy tűni, mintha a természetes cukrok egészségesebbek lennének, de ez nem mindig van így. Fontos figyelemmel kísérni a cukorfogyasztást akkor is, ha az temrészetes forrásokból érkezik.

Az alapok

A cukrok olyan típusú szénhidrátok, amelyeknek minden egyes grammja 4 kalóriányi energiát kínál. A szénhidrátok üzemanyagot jelentenek a szervezet egyes folyamataiban, beleértve az agy és az idegrendszer működését. A szénhidrátok glükózzá bomlanak le, így befolyásolják a vércukorszintet a szervezetben. Az egyszerű szénhidrátok nagyon gyorsan lebomlanak, így hirtelen vércukorszint-emelkedést hoznak létre, ellentétben az összetett szénhidrátokkal, amelyeket hosszabb ideig tart a szervezetnek feldolgozni. A MedlinePlus kimondja, hogy az emberek a napi kalóriabevitelt általában 40-60%-ban fedezik szénhidrátból, ideális esetben ezek komplex szénhidrátok és természetes, összetett cukrok. A finomított cukorban ugyanis nagyon kevés a tápanyag, emiatt érdemes elkerülni azt.

Természetes cukor

A természetes cukrok forrásait egészségesebbnek tartják, mint a finomítottakat, mivel további tápanyagokat tartalmaznak - például a tejtermékekben nemcsak laktóz van, hanem kalcium is. Azonban a természetes cukrok sok esetben továbbra is hozzáadott cukorforrásnak számítanak - például a mézes tea vagy a juharszirupos palacsinta esetében - így fogyasztásukat szintén korlátozni kell.

A cukormentes élelmiszerek és italok nagy segítséget jelenthetnek, hogy csökkentsük a kalóriabevitelt, anélkül, hogy komolyabban megvonnánk magunktól bizonyos élelmiszereket. Ezekben a termékekben olyan édesítőszereket használnak, amik nem tartalmaznak 3 kalóriánál többet grammonként - a cukor ezzel szemben 40 kalóriát jelent grammonként. Egyes cukoralternatívák kevésbé emelik meg a vércukorszintet, ami fontos a cukorbetegek szempontjából.

Típusok

A cukorpótlók három kategóriába sorolhatóak: vannak szintetikus, természetes és kémiailag módosított édesítőszerek. A természetes étrendkiegészítők szabadon fogyaszthatóak, míg a többi esetében fontos bizonyos szervek minősítése. A legkevesebb mellékhatással a természetes termékek rendelkeznek.

Cukoralkoholok

A cukoralkoholok nem cukrok és nem alkoholok, de szerkezetükben mindkettőre némiképp hasonlítanak. Van bennük ugyan kalória, de jóval kevesebb, mint a hagyományos cukorban. Ezek közé tartozik az eritrit, az izomalt, a laktit, a maltit, a szorbit és a xilit (nyírfacukor). A nyírfacukrot leszámítva ezek körülbalül 30-90%-ban olyan édesek, mint a finomított cukor. A xilit ezzel szemben teljesen olyan édes, mint a hagyományos társa. Nagy előnye, hogy 100 grammonként csak 240 kalóriát jelent. Ezeket a cukorpótlókat egyébként a szervezet lassabban dolgozza fel, így nem emelik meg túlságosan a vércukorszintet.

Növényi édesítőszerek

Ezek kalória- és szénhidrátmentesek, viszont sok esetben okozhatnak mellékhatásokat. Pl. stevia, agave. Ezek is sokkal egészségesebbek, mint a szintetikus cukrok.

Fogas kérdések

A fogkrémeket az 1870-es években kezdték el tégelyekben árusítani és a ma is használt nyomható, műanyag borítást az 1890-es években találták fel. Azonban ezóta a fogkrémek összetevői nagymértékben megváltoztak, ahogy a tudomány is fejlődött. Jelenleg például csak a Colgate 16 típusú fogkrémet gyárt, amelyeknek egyenként saját egyedi összetevői vannak. Azt azonban fontos tudni, hogy a fogkrémben található aktív kémiai összetevők hatással vannak az emberi testre, ugyanakkor ezek közül a töltőanyagok, a színezékek, az illatanyagok, az ízanyagok és a hordozók inaktív részek, melyek sok esetben lehetnek károsak is. A részletes tudományos vizsgálatok még tovább bonyolítják a fogkrémek fajtáit a mai világban. De iyen vegyi anyagok is vannak általában jelen a fogkrémekben?

Fluorid

Az elfogyasztott cukor ösztönzi az orális baktériumok növekedését, amely baktériumok savakat termelnek. A savak lebontják a fogzománcot, így az pusztulni kezd. A flourid beépítése a fogkrémbe azután történt, miután felfedezték, hogy a dél-keleten élő amerikaiak rezisztensek voltak a burjánzó fogszuvasodásra az 1900-as években, amikor az járványszerűen pusztított. A kutatók megállapították, hogy ennek oka nem más, mint hogy ezekben a vizekben nagy mennyiségében található meg természetesen a flourid. A kutatók megállapították, hogy a flourid hatására a fogzománc kémiailag megkeményedik, ez pedig segít fenntartani a fogak természetes védelmét.

Minden nap olyan élelmiszereket fogyasztunk, amelyek valamilyen módon cukrot tartalmaznak - ez igaz a különösen feldolgozott élelmiszerekre. Sajnos a baktériumok a szánkban jól megélnek, a cukorral pedig biztosítják a maguk számára, hogy növekedhessenek és szaporodhassanak. A baktériumok a cukor elfogyasztása után pedig savat termelnek melléktermékként, amely megtámadja a fogak kemény zománcát és üregeket képez azon.

A nyírfacukor egy olyan természetes édesítőszer, ami a legtöbb rostos növényben megtalálható. Gyakran használják a cukormentes rágógumiban, de természetesen megtalálható az olyan növényekben is, mint a szamóca és a szilva. A nyírfacukor már kapható fogkrémek, szájvíz, öblögető, cukorka és még orrspray formájában is. A nyírfacukor a szájüregen megakadályozza a baktériumok megtapadását a fogakon és megtartja a sav szintjét egy alacsony tartományban. A nyál a szánkban a nyírfacukor hatására semleges pH-értékű marad, így megakadályozza, hogy a baktériumok összetapadva plakkot képezzenek a fogak felületén. A legfontosabb pedig, hogy a nyírfacukrot nem képesek megemészteni ezek a baktériumok, amelyek így egy idő után elpusztulnak.

cukor.jpg

A nyírfacukorral kapcsolatban végzett kutatások kimutatták, hogy a nyírfacukor segít helyreállítani a sérült zománcot, miközben növeli a kalcium és a foszfát sók beépülését, vagyis lényegében sikeresen és hatékonyan erősíti meg a fogakat.

Azt már tudjuk, hogy a nyírfacukor képes a fogainkat is egészségesebbé tenni, most pedig itt az idő, hogy leszámoljunk néhány fogászati mítosszal.

A rossz fog tényleg örökölhető?

Ha a családunkban előfordul szívbetegség, cukorbetegség, Alzheimer-kór vagy ízületi gyulladás, akkor nagyon fontos, hogy fokozottan vigyázzunk a szájüregünk egészségére. Ma már tudjuk, hogy a szájban található baktériumok befolyásolják a többi testrész egészségét is, mivel azok a vérárammal máshová is eljutnak és elterjedhetnek az egész szervezetben. Persze ezek a beszélyes baktériumok nem örökölhetőek, de a családtagok közötti csókkal vagy egymás után való étkezéssel átvihetőek. Éppen ezért különösen fontos a nyírfacukor fogyasztása.

Védjük magunkat és a következő generációt a szájban található baktériumoktól és fogyasszunk rendszeresen nyírfacukrot. A tanulmányok azt mutatják, hogy ha a szülő már a terhesség alatt fogyaszt nyírfacukrot, akkor nagy esély van rá, hogy gyermekénél megelőzhetővé válik a fogszuvasodás, mivel a kicsinél kisebb eséllyel fognak elszaporodni a baktériumok.

A fogszuvasodás és az ínybetegségek visszafordíthatóak?

Évek óta a fogorvosok úgy kezelnek egy szuvas fogak, hogy a lyukat kifúrják, majd az egy ezüst vagy fehér töméssel kitöltik. Az igazság az, hogy az üreg terjedését meg lehet állítani, sőt ideális körülmények között még vissza is lehet fordítani a károkat. A nyírfacukor rendszeres használatával le lehet állítani a fogszuvasodást okozó baktériumokat, így a fogászati üregek mérete is csökkenthető. A nyírfacukor segít visszaépíteni az ásványi anyagokat a sérült fogakba. A fogak természetesen újjáépülnek, tehát a kulcs a fertőzés megállításában rejlik. Sok esetben a fogak kitömése is elkerülhető.

Nyírfacukor a kisbabáknak, illetve a kutyákra gyakorolt hatása

Az első hat hónapban a baba számára semmilyen más tápanyagra nincs szüksége, csak az anyatejre. Az anyatej fedezi a számára szükséges tápanyagokat, illetve azokat az anyagokat, amelyek biztosítják, hogy a csecsemő védve maradjon az emésztő- és légzőszervi megbetegedésektől, beleértve a kólikát, a szívproblémákat, a vese- és fülgyulladásokat, valamint a fogszuvasodást. Azt is fontos tudni, hogy a szoptatott babáknál sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki az élelmiszer-allergiák, mint a tápszerrel táplált társaiknál, állítja az AskDrSears.com. Mivel a szervezetünk biztosítja a babánk számára a fő táplálékot az első évben, éppen ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy kismamaként is egy egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást kövessünk.

baby_3173961b.jpg

Laktóz az anyatejben

Előfordulhat, hogy a kismama magas kalóriatartalmú, illetve zsíros táplálékokra vágyik a szoptatás hónapja alatt, de ha a szervezet nem képes az ezekben található egyszerű cukrokat feldolgozni, akkor elég nagy esélye van annak, hogy az anyatejben a laktóz is megjelenik. Minden 100 ml érett anyatej (ami a tejtermelés első három hetében termelődik) körülbelül 71 kalóriát biztosít a baba számára. Ebben szénhidrátok, fehérjék és zsírok vannak, a diétától függetlenül, állapítja meg a brit Egészségügyi Minisztérium jelentése.

Házikedvenceinek

Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi is az, ami mérgező a kutyák számára és miért éppen az? Egy olvasónk beszámolt arról, hogy a minap kedvezményes áru energiaitalt vett, amely alacsony kalóriatartalmát a nyírfacukornak köszönhette. Nos, este a konyhában volt, tett-vett, viszont figyelmetlenségéből kiöntötte a padlóra a nyírfacukros üdítőt, amit a kutyájuk azonnal fel is lefetyelt. Tíz perc sem telt belé, mire a kutya hevesen hányni kezdett, nem volt ereje felállni, erőtlen volt és gyenge. Azonnal orvoshoz vittük, miközben kigugliztuk, hogy a nyírfacukor mérgezően hat a kutyák számára. Elszörnyedtünk, hiszen a forrásaink egyértelműen állították, hogy a kutyáknál a nyírfacukor lenyelése után harminc perccel már toxicitás jelentkezik, mivel a xilit hirtelen nagyon hamar leviszi a kutyák vércukorszintjét. Ez pedig az alábbi tünetekben ölt testet:

- gyengeség

- hányás

- koordinálatlan mozgás

- rohamok

- súlyos esetben még kóma és a máj kóros működése is beállhat.

A kutyát ilyenkor azonnal orvoshoz kell szállítani és a dokinak el kell mondani, hogy az állat nyírfacukrot fogyasztott, mert csak így tudja megmenteni kedvencünket, ha pontosan tudja, hogy milyen kezelésbe kell részesítenie. Egyébiránt pedig nagyon fontos arra figyelni, hogy az állattól elzárva tartsuk a nyírfacukrot, mert tényleg az életébe kerülhet annak fogyasztása.

A glükóz, a xilit és a méz

nyírfacukor8.jpgA glikémiás index segítségével könnyen megállapíthatjuk, hogy egy adott szénhidrát mennyire emeli meg a vércukorszintet, miután elfogyasztottuk azt. A glikémiás indexet az 1980-as években vezette be DR. David Atkins, hogy segítse a cukorbetegeket menüjük összeállításában. A glükóz a mérce, ennek glikémiás indexe 100. A méz indexe 55-60 között mozog, míg a xilité, ami egy cukoralkohol, körülbelül 7. 

Szénhidrátemésztés

Amikor a szénhidrátok bekerülnek a szervezetbe, akkor azonnal megkezdődik emésztésük. Az emésztőenzimek a gyomor-bél traktusban kisebb molekulákká bontják ezeket, amíg nem lesznek egyszerű cukrok. Egyszerű cukorként bejutnak a véráramba, majd azután a sejtekhez kerülnek. A glükóz, fruktóz, galaktóz, a szénhidrátemésztés végtermékei, könnyedén áthaladnak a bélfalon. A májat elérve a fruktóz és a galaktóz is glükózzá alakul át, mert a szervezet számára ez szolgál energiaként. A méz főként glükózt és fruktózt tartalmaz, így lebontása sokkal gyorsabb, mint a xilité

A glükóz és az inzulin

Az inzulin egy olyan hormon, amit a hasnyálmirigy termel az emelkedő vércukorszintre válaszul. Az inzulin stimulálja a májsejteket, az izmokat és a zsírszövetet, hogy azok felszívják a glükózt, ami vagy energiaként hasznosul vagy glikogénként zsírpárnaként raktározódik. A magas GI indexű ételek gyorsan bejutnak a véráramba és erőteljesebb inzulinválaszt váltanak ki. Ha cukorbetegek vagyunk, akkor érdemes alacsony glikémiás indexű termékeket választani, például xilitet, mert ez képes csökkenteni az inzulin mennyiségét és szabályozza a vércukorszintet is.

A nyírfacukor halálos lehet a háziállatoknak

A nyírfacukor egy cukoralkohol, egy olyan édesítőszer, amelyet a nyírfából vagy a kukorica csutkájából állítanak elő. Ez az édesítőszer megtalálható számos emberi fogyasztásra kínált és cukormentesnek hirdetett termékben, például a rágógumikban, a cukorkákban és egyéb érdekességekben. Az embereknél nagy dózisban enyhe hashajtó hatása van, de a kutyák, ha lenyelik, az akár végzetes is lehet.

xilit15.jpg

Már ismert egy ideje, hogy a nyírfacukor elfogyasztása és a hipoglikémia (túl alacsony vércukorszint) kapcsolatban áll a kutyáknál. Most azonban nemrégiben az Animal Poison Control Center kutatói megállapították azt is, hogy a xilit fogyasztása akut toxicitást okozhat a kutyáknál. A toxicitás jelei leghamarabb 30 perccel azután láthatóak, ahogy a kutya elfogyasztotta a nyírfacukrot. A xilit gyors felszabadulását eredményezi az inzulin hormonnal, ami hirtelen lecsökkenti a vér glükózszintjét.

Ez pedig  következő tüneteket okozhatja: 

  • hányás
  • gyengeség
  • ataxia (koordinálatlan mozgás)
  • depresszió
  • hypokalaemia (csökkent káliumszint)
  • rohamok
  • kóma
  • Máj diszfunkció és / vagy hiba

Ilyenkor a legokosabb dolog, amit tehetünk, hogy azonnal állatorvoshoz rohanunk, aki még megmentheti a kutyánkat. Semmiképpen se próbáljuk magunk orvosolni a bajt. Hiszen valószínűleg eredménytelenül járnánk és elveszítenénk kedvencünket.

 

 

Édesítőszerek a terhesség alatt 1.

cukor_terhesseg.jpgNagyon sok aggodalom van a terhesség alatti étrenddel és táplálkozással kapcsolatban. Az egyik ilyen aggály a mesterséges édesítőszerek és a terhesség között áll fenn. Lehet-e alkalmazni ezeket az édesítőszereket a terhesség alatt? Sok nő teljesen kivágja a cukrot a diétájából ez időre és olyan ételekre és italokra cseréli, amelyek mesterségesen édesítettek.

Nagyon sok kutatást végeztek már atekintetben, hogy a mesterséges édesítőszerek közül melyek biztonságosak. Persze ennek ellenére - mint minden más esetben - a legjobb, ha konzultálunk az orvosunkkal, hogy bizonyos mesterséges összetevőket lehet-e használni a terhesség alatt, illetve azt is az orvosunk tudja megmondani, hogy azok mennyire egészségesek a fejlődő magzatra nézve. 

Biztonsági szempontból: a mesterséges édesítőszerek és a terhesség

A tápértékkel rendelkező édesítőszerek (például az asztali cukor) sok esetben rengeteg üres kalóriát tartalmaznak. Ezek az adalékok hozzájárulnak a kalóriabevitel növekedéséhez, de azokban nagyon kevés vitamint és ásványi anyagot találunk. Amikor ezeket mértékkel használjuk, akkor fogyasztásuk biztonságos lehet a terhesség alatt, ha vigyázunk arra, hogy az ne járuljon hozzá a felesleges súlygyarapodáshoz. Azonban azoknál a nőknél, akiknél valamilyen fajta szénhidrát intolerancia áll fenn (például terhességi diabetes vagy diabetes mellitus, esetleg inzulinrezisztencia) fontos, hogy korlátozzák a nutritív édesítőszerek használatát.

süti beállítások módosítása